B en W Limburgse Bergen bestaat alleen nog maar uit B

Het college van het Limburgse Bergen zit zonder wethouders. Stuurde de gemeenteraad vorige week wethouder Lia Roefs weg met een motie van wantrouwen, gisteren stapte wethouder Antoon Splinter op nadat ook tegen hem een motie van wantrouwen was aangenomen.

Nu bestaat het college alleen nog uit de burgemeester, schrijft 1Limburg.

De bestuurscrisis is ontstaan omdat 3 miljoen euro te veel is uitgegeven voor jeugdzorg en wmo (onder meer thuiszorg). Sinds twee jaar zijn gemeenten hier verantwoordelijk voor. De begroting van Bergen (zo'n 13.000 inwoners) is 32 miljoen per jaar.

200.000 euro per maand

Verantwoordelijk wethouder Lia Roefs (van de lokale partij PK) ondernam volgens de indieners van de eerste motie te weinig om de overschrijding tegen te gaan. Die loopt met 200.000 euro per maand op. De raad vond dat ze niet in staat was deze problemen op te lossen.

De partij van haar collega Antoon Splinter (het CDA) steunde vorige week de motie van wantrouwen tegen Roefs. Gisteravond diende Roefs' partij met steun van de lokale KERN een motie tegen hem in, omdat hij gebrek aan collegialiteit zou hebben getoond.

Pootje lichten

Volgens Splinter is de motie tegen hem (met 8 tegen 7 aangenomen) ingegeven door wraakzucht: "De sfeer was: blijf van onze Lia af. Het was moedwillig pootje lichten."

De CDA'er spreekt van "politiek op kleuterklasniveau". Hij vraagt zich af: hoe verder? "Er moet een bijzondere raadsvergadering komen om twee nieuwe wethouders te installeren. Die is op z'n vroegst in januari, en in maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen."

Op z'n best krijgt de gemeente twee wethouders voor twee maanden. "Die lezen zich in en moeten dan weer weg. Worden ze niet herkozen, dan strijken ze vervolgens wachtgeld op. En dat alleen om sommige mensen met egootjes hier politiek als een spelletje zien!"